Ilmastonmuutos luo uusia haasteita kaupungeille – Miten Helsinki, Lahti ja Turku vastaavat päästövähennys- ja sopeutumistarpeisiin?
Kuntien rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa on tärkeä.
Merkittävimmät päästöjen vähentämismahdollisuudet kaupungilla on oman energiankäyttönsä lisäksi maankäytön- ja liikennesuunnittelun kautta sekä vaikuttamalla kaupunkilaisten energiankulutustottumuksiin. Ilmastonmuutoksen hillintätoimista huolimatta ilmasto lämpenee ja yhdyskuntien tulee sopeutua lisääntyvään tulvariskiin ja muihin ääri-ilmiöihin.
Helsinki, Lahti ja Turku arvioivat ilmastonmuutostyönsä onnistumista. Arvioinnin vertailukohtana oli ohjausjärjestelmän ideaalimalli, joka perustui kuntien kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen integroituun johtamisjärjestelmään. Arvioinnissa keskityttiin ilmastonmuutoksen hillintä- ja sopeutumistoimenpiteiden suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan. Lisäksi tarkasteltiin poliittista sitoutumista tavoitteisiin ja eri toimijoiden ottamista mukaan päätöksentekoon. Ilmastonmuutokseen sopeutumisesta erityisen tarkastelun kohteena oli hulevesien hallinta. Arvioinnin tekivät toisten kaupunkien asiantuntijat tutustumalla arvioitavan kaupungin ohjelmiin ja haastattelemalla päätöksentekijöitä ja virkamiehiä.
Helsingin ilmastotoimenpiteiden suunnittelu kaipaa koordinointia
Ilmastotyön yleinen haaste on sen laaja-alaisuus. Helsingin resurssit ilmastotyöhön ovat Suomessa poikkeuksellisen suuret ja toimenpiteitä toteutetaan jo laajasti eri sektoreilla, mutta ne ovat osittain keskenään ristiriitaisia. Arvioitsijat ehdottavatkin ilmastotyön selkeämpää vastuuttamista ja ensisijaisten toimenpiteiden määrittämistä ilmastotyön parantamiseksi. Ilmastotyön avuksi ehdotetaan kokoavaa ilmastonmuutoksen hillintä- ja sopeutumisohjelmaa, jossa tavoitteet ja toimenpiteet on priorisoitu ja aikataulutettu.
Hulevesien hallintaa Helsingissä ohjaa vuonna 2008 julkaistu hulevesistrategia, joka pohjautuu esimerkilliseen peruskartoitukseen. Kaupungissa toimii aktiivinen hulevesityöryhmä ja onnistuneita hulevesiratkaisuja on toteutettu pilottien kautta. Hulevesistrategian toteuttamista hankaloittaa kuitenkin heikko tiedonkulku kaupungin sisällä sekä selkeä vastuunkanto toimenpiteiden toteuttamisesta. Arvioinnissa ehdotetaan hulevesistrategian päivittämistä, jonka yhteydessä arvioidaan myös nykyisen ohjelman onnistumista sekä toteutetaan perusteellinen sidosryhmäanalyysi viestinnän ja sitouttamisen avuksi.
Lahdessa käytäntöjen juurruttamisessa kovimmat haasteet
Arvioinnissa nousi esille monia vahvuuksia ja toisaalta ongelmakohtia, joiden tunnistaminen auttaa kaupungin ilmastotyön kehittämistä. Lahden kaupungin strategia, poliittinen sitoutuminen ja yleiset ympäristöohjelma- sekä raportointikäytännöt antavat hyvän pohjan ilmastonmuutoksen hillintä- ja varautumistyölle. Kaupungin organisaation tahtotila kunnianhimoiseen ilmastotyöhön sekä se, että ilmastotoimia toteutetaan jo useiden tahojen toimesta, nähtiin positiivisena. Haasteina ovat konkreettisten hillintä- ja varautumistoimenpiteiden resursointi ja toiminnan koordinointi koko kaupunkikonsernissa.
Lahden kaupungin vuonna 2011 valmistuneen hulevesiohjelman rakenne ja sisältö ovat arvioinnin pohjalla olleen ideaalimallin kaltaiset. Jatkossa tulee kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota toimenpiteiden täytäntöönpanoon ja tehostaa niiden seurantaa. Hulevesiohjelma ei ole saavuttanut riittävää poliittista mandaattia ja tähän tulee kiinnittää jatkossa huomiota, jotta ohjelman vaikuttavuus vahvistuu. Vastuunjaon kirkastaminen, laajempi poliittinen tuki, jatkuva ohjelmatyön seuranta sekä viestinnän lisääminen tulevat olemaan avainasemassa jatkossa.
ILKKA -ohjelman arviointi tarjoaa hyvän pohjan kehittää ja selkiyttää ilmastonmuutoksen hillintään ja varautumiseen sekä toisaalta hulevesien hallintaan liittyviä vastuita sekä työn koordinointia. Lahden kaupungin ilmasto-ohjelma päivitetään ja mukaan kirjataan ilmastonmuutokseen varautumisen tavoiteohjelma, jossa osana käsitellään hulevesien hallintaa.
Turussa pienillä resursseilla on päästy hyvään alkuun
Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelma 2009 – 2013 pohjautuu valtuustoryhmien väliseen sopimukseen, mutta kiireisestä aikataulusta johtuen osallistaminen on valmistelutyössä jäänyt vähäiseksi. Ilmastotyö vaikutti arvioinnin perusteella kuitenkin hallittavalta kokonaisuudelta ja sen periaatteet ovat tulleet melko hyvin osaksi normaalia päätöksentekoa. Selviä puutteita havaittiin työn resursoinnissa, mikä on näkynyt mm. raportoinnissa ja viestinnässä. Arvioijat suosittelevat riittävän ajan varaamista ohjelman päivittämiseen, sidosryhmäanalyysia osallistamistyön pohjaksi sekä tavoitteiden selkeää priorisointia.
Hulevesien hallinnassa perustietojen kartoitus ohjelmatyötä varten on jäänyt melko vähäiseksi, mutta työssä on päästy hyvään alkuun. Hulevesiohjelman päivityksen yhteydessä suositellaan mentävän syvällisemmälle ja konkreettisemmalle tasolle. Yksiköiden sitouttamisessa on vielä parantamista, sillä toimenpiteiden toteutus on käynnistynyt varsin vaihtelevasti. Turussa on hyvin toimiva hulevesityöryhmä, mutta raportoinnin kattavuudessa on vielä kehitettävää. Arvioijat suosittelevat perustietojen täydentämistä ja konkreettisempia toimenpiteitä erityisesti kaavoitusta painottaen. Hulevesiratkaisujen prioriteettijärjestys tulee saattaa osaksi suunnittelua, ja yhtenäisiä toimintatapoja sekä vastuita selkeyttää.
Toimenpiteiden kustannusten ja hyötyjen pitkän aikavälin arvioita tulee valmistella päätöksenteon pohjaksi
Kaikissa kaupungeissa korostettiin sekä ilmastotyössä että hulevesien hallinnassa tarvetta pitkän aikavälin kustannushyötyanalyyseihin perustuvaan päätöksentekoon. Kustannushyötyanalyysejä on hyödynnetty kaupungeissa vasta vähän.
Tämä vertaisarvio tehtiin EU:n osarahoittamassa Ilmastonkestävä kaupunki (ILKKA) – työkaluja suunnitteluun -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on edistää ilmastonkestävää kaupunkisuunnittelua sekä luoda työkaluja ja ohjeistuksia kaupunkisuunnittelijoille ilmastonmuutoksen huomioon ottamiseksi.
Vertaisarviointiraportti on luettavissa seuraavasta linkistä: Helsingin, Lahden ja Turun kaupunkien vertaisarvio ilmastopolitiikasta ja hulevesien hallinnasta
Lisätietoja:
Helsinki: projektikoordinaattori Elina Järvelä, puh 09 310 32993, ympäristötarkastaja Jari Viinanen, puh 09 310 31519
Lahti: projektikoordinaattori Taru Hämäläinen, puh 050 539 1699, ympäristönsuojelusuunnittelija Timo Permanto puh 050 559 4054
Turku: ilmansuojeluasiantuntija Miika Meretoja, puh. 050 554 6148, vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki, puh. 050 557 3138